מיתוג, למה בעצם הוא חשוב?

כאשר עסק או מוצר נמצאים בתחילת דרכם, אחד הדברים הראשונים שמומלץ לגבש הוא המיתוג. מיתוג העסק מבסס את הזהות הרצויה – מי את ומה את מייצגת – מול הלקוחות הפונציאליות שלך. זהות ברורה לעסק שלך מאפשרת ללקוחות לזהות אותך, ולקשר בינך לבין התכשיטים שלך בכל מקום בו תפגשי אותן – החל מכרטיס הביקור, דרך האתר והפייסבוק ועד האריזה שבה התכשיט מגיע ללקוחה המרוצה.
מה זה מיתוג בעצם?
מיתוג הוא תהליך שיווקי במסגרתו אנו נותנים זהות ברורה לעסק שלנו על מנת שקהלי המטרה יוכלו לזהות אותו ולהבדיל בינו לבין עסקים אחרים באותו התחום. בדיוק כמו שחברים מזהים אותנו לפי שמנו, ויודעים לשייך לנו תכונות מסוימות על בסיס ההיכרות עימנו, כך המיתוג הוא הדרך של הלקוחות שלך לזהות אותך. אם ניקח לדוגמא את מיכל נגרין, מיד עולה לנו תמונה מסוימת בראש לגבי סוג התכשיטים שהיא מעצבת, איכותם ומחירם.
כאשר אנחנו מדברים על מיתוג, אנחנו מדברים קודם כל על הערכים שלנו, ומה ההבטחה הגלומה במוצר שאנחנו מציעים. ההבטחה יכולה להיות כל דבר שנרצה: אחריות לכל החיים, שימוש בחומרי גלם איכותיים במיוחד, עיצוב לא שגרתי, התאמה אישית. ההחלטה היא בידינו, אולם צריך לזכור שהבטחות צריך גם לקיים! ברגע שהבטחנו משהו ללקוח, עלינו לוודא שהמוצר מקיים את ההבטחה. כך לאורך זמן הלקוחות שלך יידעו לזהות את המוצרים שלך עם ערכים ואיכויות מסוימות.
לאחר שגיבשנו את זהות של העסק, ואת ההבטחה שלו, אנחנו צריכים גם לתת לכך ביטוי ויזואלי, כלומר לוגו. הלוגו, יחד עם השפה הצבעונית שנלווית אליו, הם הבגדים שהעסק שלנו לובש מדי יום כאשר הוא יוצא החוצה ונפגש עם הלקוחותמדוע יש צורך במיתוג?
אנו חיים היום בעולם תחרותי בו כמות המתחרים המתמודדים מולנו על ליבם (וכיסם) של הלקוחות היא רבה. השיקולים העומדים לנגד עיניהן של הלקוחות שלכן הם רבים: מחיר, צבע, צורה, איזור בארץ, וכמובן הבטחת המותג והמוצר. לכן הצרכן ייבחר בסופו של דבר במוצר שתכונותיו ייראו לו בעלות הערך הרב ביותר. כאשר אנו ממתגים מוצר או עסק, אנו הופכים את המוצר למותג אשר עקב תכונותיו, הצרכן ירצה לבחור בו. אם לא נבצע תהליך מיתוג למוצר, כנראה שנהיה כמעט בלתי נראים ללקוחות ביחס למתחרים שלנו.איך תעשו מיתוג לעסק שלכן?

באמצעות כמה צעדים פשוטים, תוכלו לבצע מיתוג בסיסי לעסק שלכן. תהליך המיתוג יהיה כלי עזר חשוב בכל מפגש עם לקוחות, בין אם ביריד או בטלפון, ויסייע לכן להציג את עצמכן ולמכור את התכשיטים שלכן בצורה מוצלחת יותר.

שלב ראשון: הצגה עצמית

על מנת שתהיו מוכנות להציג את עצמכן מול לקוחות, כדאי לשבת לפני כן בנחת ולענות על מספר שאלות.רשמו על דף מספר מילים על עצמכם. מי אתן, מה למדתן ואיפה, כיצד הגעתן לעסוק בעיצוב תכשיטים ומדוע בחרתן בתחום זה ומה אתן אוהבות לעשות. זה לא צריך להיות טקסט ארוך במיוחד, אבל הוא צריך להיות אמיתי.

לאחר מכן, רשמו כמה מילים על התכשיטים שלכן. מאיפה קיבלתן השראה לעיצוב, באילו חומרים השתמשתם, באיזו טכניקה הם נוצרו, או כל פרט רלבנטי אחר. חשבו מה ההבטחה ללקוחות שלכן. העיצוב והאסטיקה הם ערך מוסף חשוב, אבל כל מי שמעצב תכשיטים מציע עיצוב ואסתטיקה. מה מיוחד בתכשיטים שלך, מדוע כדאי לקנות ממך?

לבסוף, חשבו מי הלקוחה הרצויה שלי? נשים מבוגרות ואלגנטיות? בחורות צעירות המתלבשות בצבעים נועזים? האם התכשיטים נועדו לשימוש יומיומי? לעבודה? לאירוע יוקרתי? חשבו מי צפויה לקנות את התכשיטים שלכן, ולאיזה צורך ותוודאו שאתן מדברות בשפה שלה.

לאחר שיהיו לכן תשובות לשאלות אלו, יהיה לכן בעצם כל הבסיס של המותג. כעת בכל מפגש עם לקוחה פוטנציאלית תוכלו לזהות אותה, להציג את עצמכן טוב יותר ולתת הסבר מדויק יותר על המוצרים שלכן.

שלב שני: שם ולוגו
למעצבת תכשיטים בתחילת דרכה כדאי ונכון להשתמש בשם המלא בתור שם העסק. זכרו, אתן לא תאגיד גדול, ההצלחה שלכן נשענת על החיבור שלכן עם הלקוחה הפוטנציאלית, וחשוב שהיא תדע שיש אישה שמבינה אותה ומעצבת תכשיטים במיוחד בשבילה. שימו לב שמעצבות התכשיטים המוצלחות והמוכרות בארץ פועלות בדרך זו (מיכל נגרין, הגר סתת ועוד).
הלוגו, בהתאם, צריך להיות פשוט, ובעיקר לייצג אתכן בצורה נאמנה. ניתן להשתמש בסמלים, או להוסיף “טגליין” (שורת המותג), כמו למשל “מיכל נגרין – live for fantasy”, או בוגרת חרוז כזה קארן אשכנזי, בעלת “קארן – תכשיטים מהבטן”. הלוגו צריך בעיקר לייצג את הקו של התכשיטים שלכן. אם אתן פונות לקהל מבוגר ואלגנטי, הצבעים צריכים להיות שמרנים, וכך גם הפונט. אם אתן פונות לקהל צעיר יותר, אפשר להשתמש בצבעים נועזים יותר ובעיצוב יצירתי יותר.

דגש אחרון
דגש אחרון, אשר לו משקל משמעותי בבחירת הלוגו הסופי, הוא שצריך לאהוב את הלוגו. מניסיוני בעולם השיווק, בעלי עסקים שאוהבים את הלוגו של עצמם, מקדמים אותו. הם מדביקים אותו על הרכב, צובעים את העסק בצבעי הלוגו, שומרים על אחידות בכל הפרסומים של העסק ועוד.
בעלי עסקים שלא היו שלמים עם הלוגו שלהם, בין אם לא אהבו אותו ויזואלית ובין אם ההבטחה העיקרית שנבחרה אינה מתאימה לחזון שלהם, נהגו בלוגו בביישנות והראו אותו רק כשממש אין ברירה.

סיכום
כמו שלכולנו ברור שכשהולכים לים לא לובשים חליפה מחויטת, ואם מוזמנים לארוחת חג לא לובשים שרוואל וגופיה, כך הזהות העסקית שלנו, החל מההגדרה העצמית וכלה בלוגו שלנו, צריכה להיות מחוברת למוצרים שאנחנו מוכרים, להבטחה שלנו ללקוחות ולאופי הלקוחות עצמם.

כותבת המאמר: אסנת פלאוט מייסדת ובעלים של האקדמיה לתכשיטנות “חרוז כזה”